ACR 03 - Descrierea incompleta a procesului de obtinere si mentinere a componentei de legitimitate a puterii

 

Proiectarea incompleta a procesului de obtinere si mentinere a componentei de legitimitate  a puterii in sistemul social, prin omiterea prevederii corectiei, ca modalitate de actiune a populatiei in perioada postelectorala, cu scopul de a sanctiona un reprezentant ales, in care nu mai are incredere (al treilea pas din secventa logica a esecului)

Modalitatea de obtinere a componentei de legitimitate a puterii este mentionata direct in Constitutia Romaniei. Se observa ca in perioada postelectorala nu este permisa manifestarea suveranitatii la nivel individual, astfel incat cetateanul cu drept de vot sa poata vota negativ reprezentantii in care nu mai crede. Aceasta conceptie provine dintr-o perioada in care nici telegraful nu era inventat si practic, pentru orice exprimare a vointei electoratului era necesara dezbaterea si referendumul.

In Romania nu exista si un invatamant interdisciplinar (ex: care sa se finalizeze cu o licentiere dubla si in sociologie si in management). Prin urmare, concepte care tin de rutina din management si care ar fi determinat cu usurinta proiectarea justa a procesului de obtinere si de mentinere a componentei de legitimitate a puterii nu exista pentru specialistii din sociologie si viceversa.

Pentru a identifica in cel mai simplu mod cum este posibil esecul sistemului social datorita obtinerii componentei de legitimitate a puterii printr-un proces proiectat fara corectie, vom utiliza un astfel de concept din management, cunoscut sub denumirea de „ciclul PDCA” [4]. Acest ciclu teoretic, format dintr-o secventa de patru pasi (Plan  - Do – Check – Act),  a fost prezentat public prima oara in 1950*). Scopul acestei secvente logice a fost identificarea unei metodologii simple pentru rezolvarea problemelor. Astfel de concepte fundamentale au facut diferenta dintre performanta si esec in mediul economic, contribuind la formarea celor mai puternice economii ale lumii. Datorita succesului, aceia care au lansat aceste concepte valoroase ar fi trebuit sa prevada ca ele vor fi folosite si pentru a rezolva problemele de la nivelul macrosocial si macroeconomic si chiar in scop de dezvoltare personala. In acest articol, aplicam conceptul ciclului PDCA la nivelul sistemului social luat in intregul sau (macrosocial si macroeconomic).

Al treilea pas din secventa logica a esecului sistemului social arata ca din infinitatea de procese simultane, se diferentiaza unul esential, atat de important, incat singur, daca este proiectat incomplet, poate determina esecul intregului sistem social. Acest cel mai important proces din sistemul social este procesul de transfer si mentinere a componentei de legitimitate a puterii, de la electorat la reprezentantii alesi, care ajung sa ocupe cele mai importante pozitii de decizie din institutiile statului (fig. 4).

 

Pentru a nu exista nici un dubiu, prezentam in continuare demonstrativ, singurele trei posibilitati de actionare dupa aparitia unei probleme, in doua situatii echivalente logic la nivelul sistemului social, din mediul macrosocial si din mediul macroeconomic. La fel cum la nivel microeconomic (la nivelul unui agent economic) in diferitele etape ale ciclului PDCA pot fi implicate parti distinct reprezentate la nivelul organigramei, la nivelul macroeconomic si macrosocial sunt implicate parti diferite ale sistemului social. Mai trebuie precizat ca actiunea corectiva este actiunea de eliminare a cauzei unei / unor neconformitati, iar corectia este actiunea de eliminare a unei neconformitati detectate. 

 

*)William Edwards Deming