ACR 04 - Influenta esecului unei forme a sistemului social asupra esecului in masa a entitatilor economice asociate

 

Dovada privind influenta esecului unei forme a sistemului social asupra esecului in masa a entitatilor economice asociate, indiferent de performantele individuale de management pe care acestea le-au avut

Procesul de transfer si de mentinere a componentei de legitimitate a puterii, care caracteriza sistemul politico-economic din perioada Regatului Romaniei, nu includea corectia, la fel ca si in cazul tuturor statelor din acea perioada. Datorita efectelor abuzurilor de putere, s-a ajuns la doua razboaie mondiale. Dupa al doilea razboi mondial, la data de 30 decembrie 1947, regele Mihai I a fost fortat sa abdice si a fost proclamata Republica Populara Romana. In 11 iunie 1948, Marea Adunare Nationala vota Legea nr.119, pentru nationalizarea intreprinderilor industriale, bancare, de asigurari, miniere si de transporturi. In perioada 1948 – 1950 toate unitatile industriei au trecut in proprietatea statului. Prin decretul nr. 121 din 6 iulie 1948 s-a stabilit regimul de colectare al cotelor de cereale. Plenara Comitetului Central al P.M.R. din 3 – 5 martie 1949 a elaborat programul vizand transformarea socialista a agriculturii si declansarea campaniei de colectivizare. Toate entitatile economice aparute in perioada Regatului Romaniei au disparut, indiferent de performantele individuale de management pe care le-au avut.

Procesul de transfer si de mentinere a componentei de legitimitate a puterii, care caracteriza sistemul politico-economic din perioada 1947-1989 nu a inclus, de asemenea, corectia. In contextul caderii comunismului in toata Europa de Est, incepand cu mijlocul lunii decembrie 1989 si in Romania a fost eliminat regimul politico - economic socialist. In 1989, cea mai mare parte a veniturilor bugetului Romaniei era adusa de catre 1256 de intreprinderi. Transformarea economiei socialiste romanesti in economie de piata, de catre regimul post-comunist a fost inceputa prin Legea 15 din 1990, prin care (art. 1) fostele intreprinderi si organizatii economice socialiste au fost transformate in regii autonome si societati comerciale. Transferul de proprietate a fost neclar in ceea ce priveste relatia dintre patrimoniul intreprinderii socialiste si societatea comerciala nou formata pe baza acesteia, fapt care a determinat inceputul devalizarii intreprinderilor, la nivel national. Exista diferite statistici si liste, care cu toate erorile continute, arata faptul ca entitatile economice aparute in perioada comunista au disparut, indiferent de performantele individuale de management pe care le-au avut.

Procesul de transfer si de mentinere a componentei de legitimitate a puterii, care caracterizeaza sistemul politico-economic de dupa 1989 nu include, de asemenea, corectia. Situatia sistemului social in perioada post-comunista, urmeaza clar secventa negativa a sistemelor anterioare. Deja datoria externa a Romaniei a atins valori atat de ridicate incat conceptul de suveranitate a  poporului a devenit formal. Acest fapt rezulta destul de elocvent din mediul informational la care are acces orice cetatean, motiv pentru care nu il mai detaliez.