ACR 05 - Conversia votului clasic in vot electronic, in conditiile mentinerii lipsei corectiei ca metoda de actionare

 

Revolutia Informationala si actiunea cea mai importanta in acest moment istoric, de conversie a votului clasic in vot electronic, in conditiile mentinerii lipsei corectiei in procesul de obtinere si mentinere a componentei de legitimitate a puterii

Spre deosebire de pasii din secventa logica a esecului sistemelor sociale, care se bazeaza pe teorii asociate realitatii sociale de acum 200 de ani, dar care formeaza osatura Constitutiei aplicata astazi, factorul tehnic a avut variatia cea mai importanta, determinand trecerea de la feudalism la Revolutia Industriala si apoi la Revolutia Informationala, numita si digitala, care este in desfasurare.  Pentru cine nu intelege semnificatia acestor doua salturi ale omenirii, precizez ca precedentul salt a fost Revolutia Agrara intre anii 8500 si 7000 i.Hr. Perfectionarea electronicii digitale, incepand cu anul 1930, a condus la abandonarea calculatoarelor analogice in favoarea celor digitale. Este greu de precizat, care a fost primul calculator digital. Cert este, ca utilizarea acestora a trecut din domeniul militar catre domeniul civil, ajungand la nivel de uz individual incepand cu anul 1977. Primul transfer de date intre University of California din Los Angeles si Institutul de Cercetare Stanford, a fost efectuat in 1969. Desi la inceput specialistii au opus rezistenta fata de noile metode de interconectare, odata cu dezvoltarea primului prototip al World Wide Web in 1989, la Centrul European pentru Fizica Nucleara din Geneva (CERN), omenirea a intrat in era informationala si astfel, rand pe rand, au fost si sunt in continuare supuse schimbarii toate componentele sistemului social.

Astazi, tehnologia momentului permite votarea negativa in timp real, in perioada postelectorala, fapt care ar oferi posibilitatea populatiei de a preveni efectele abuzurilor, a faptelor de coruptie si de tradare, cat mai aproape de momentul producerii, in cadrul unei democratii reale, fara a mai apela la intermedierea altor institutii ale statului. Deja au fost realizate din ce in ce mai multe modele de masini pentru votul electronic [6] si a fost pusa la punct tehnologia de recunoastere dupa caracteristici biometrice [7], astfel incat, confidentialitatea votului negativ de tip corectie ar putea fi asigurata 100%, nemaifiind necesar niciun accesoriu material pentru recunoasterea identitatii. Cu toate acestea, votul electronic aplicat deja in diferite entitati statale mentine lipsa prevederii corectiei din proiectarea procesului de transfer al componentei de legitimitate de la electorat la reprezentantii alesi [8].

Dar, in timp ce, pe de o parte, astazi apare firesc faptul ca viziunea strategica pentru 2011-2015 a Serviciului Roman de Informatii este intitulata „SRI in era informationala”, pe de alta parte, cea mai importanta actiune in desfasurare atat in Romania, cat si la nivel global, este conversia votului clasic in vot electronic, in conditiile mentinerii omisiunii corectiei in perioada postelectorala. Astfel, cu tot progresul tehnic, se urmareste ca transferul componentei de legitimitate a puterii de la electorat catre reprezentanti sa fie efectuat ca la 1800, inainte de aparitia telegrafiei, favorizandu-se, legal dar injust, existenta abuzurilor, a coruptiei si a tradarilor, care caracterizeaza „democratiile” de astazi.

In Romania procesul de transfer si de mentinere a componentei de legitimitate a puterii este gestionat institutional de catre stat prin Autoritatea Electorala Permanenta [9]. Pe portalul acestei autoritati, in sectiunea „Biblioteca”, apare documentul „Final Report for Romania Electronic Election Management System Feasibility Study Project of transition”, publicat in 2013, in care  apare descrierea completa a conversiei votului clasic in vot electronic, fara  a corecta, la nivelul procesului de transfer si de mentinere a componentei de legitimitate a puterii de la electorat la reprezentantii alesi, lipsa corectiei, ca posibilitate de actionare in perioada postelectorala. Aceasta actiune este parte a unei operatiuni desfasurata in aceasta perioada la nivel global, sub umbrela unei organizatii infiintata in octombrie 2013 si denumita „Association of World Election Bodies” sau „A-WEB”. Aceasta organizatie a fost creata pentru a gestiona unitar, la nivel global, conversia votului clasic in vot electronic [10][11][12][13]. In 14 octombrie 2013, Presedintele Autoritatii Electorale Permanente din Romania a fost ales membru in conducerea asociatiei globale A-WEB [14]. In timp ce actiunile publice par sa indice normalitatea si apar sperante pentru mai bine [15], mentinerea neprevederii corectiei, ca metoda de actiune a populatiei in procesul de transfer si de mentinere a componentei de legitimitate, va conduce, fara nici un dubiu, si la falimentul acestei forme de sistem social, determinand esecul in masa al tuturor entitatilor economice aparute in perioada post-comunista, indiferent de performantele individuale de management pe care le-au avut.