D15 Natura interioara umana sau inumana a fiintei omenesti

 

D15P7/0 De la oamenii simpli si până la regi şi preşedinţi fiinţele omeneşti se împart fundamental în două categorii care traversează toate clivajele cunoscute în lumea omului. Sunt fiinţe care pentru a-şi satisface nevoile şi a-şi atinge obiectivele nu ţin seamă de suferinţa semenilor (nu au simtul empatiei ci traiesc fericirea datorita suferintei semenilor) şi fiinţe care nu pot să îşi satisfacă nevoile şi să îşi atingă obiectivele dacă provoacă suferinţă semenilor. Natura interioara ireversibil diferita a acestor fiinte asemenea doar la chip o vom numi inumana pentru prima categorie si o vom numi umana pentru cea de a doua categorie. Aceasta diferenta remarcabila a stat in toata istoria omului la baza tuturor reprezentarilor religioase ale „raului” si ale „binelui”, oricum ar fi aratat material acele reprezentari si oricum s-ar fi numit o religie sau alta. Aceste doua categorii populeaza amestecat toate zonele intregului Sistem si la nivelul lor se duce clipa de clipa lupta pentru supravietuire.

D15P7/1 In functie de resursele disponibile si de existenta oportunitatilor, fiecare din cele doua tipuri de fiinte omenesti isi satisface nevoile la un nivel minim, la un nivel rafinat sau la un nivel sublimat i(n care pentru a obtine aceleasi reactii sublimeaza satisfacerea obisnuita a nevoilor). Dintre toate nevoile, nevoia de a cunoaste ce e frumos este probabil cea mai deosebita nevoie a fiintei omenesti.

D15P7/1.1 Indivizii au nevoi permanente pentru fiecare din cele 6 aspecte ale existentei umane, cat si pentru fiinta luata ca intreg. Fiecare individ A lipsit de cunoasterea valorilor manifesta slabiciuni, face imprudente si greseste.

Exista mai multe niveluri in satisfacerea nevoilor si care sunt corelate cu cresterea relatiilor de putere de care este capabila persoana: