D19 Tranzactiile juste - raportul echilibrat de putere intre parti

D19P7/1 Tranzactionarea justã a valorilor este tranzacþionarea în care valorile sunt schimbate doar pentru dimensiunea existentei unei fiinte omenesti pentru care existã acordul vizibil social (fie acesta în formã scrisã ca si contract, fie doar prin întelegere mutualã).

D19P7/2 Aceste tranzactii ar presupune respectarea acordurilor si a granitelor dintre pãrtile între care se schimbã valori, iar în cazul încãlcãrii acordurilor, justitia ar fi aceea care ar trebui sa restabileasca dreptatea.

D19P7/3 Valoarea justã este valoarea care permite mentinerea echilibrului pentru toate cele 6 dimensiuni ale existentei unei fiinte umane.

D19P7/4 Raportul de putere intre parti este echilibrat, deoarece oricare dintre parti poate renunta la tranzactie si poate denunta acordul in cazul in care s-ar solicita lucruri ilegale sau imorale putand sa reactioneze public eficace. Aceste raporturi echilibrate pot fi doar intre fiinte omenesti care se bazeaza pe justitie pentru a-si recapata demnitatea ca urmare a solicitarii de tranzactionare a unor valori injuste fata de scopul acordului, dar care sunt independente si nu dependente material si financiar.