D5 Dimensiunea verticala a structurii sociale

D5 Dimensiunea verticala a structurii sociale

 

D5P7/1 Dimensiunea verticala a Sistemului structurii sociale este organizata dupa regulile banilor. Banii, ca simbol de convertire al diferitelor valori nu au nicio insemnatate atat timp cat nu este stabilit reperul fata de care se compara valoarea monetara.

 

D5P7/2 La nivelul acestei dimensiuni se afla toate ierarhiile din structura sociala : cele institutionale, cele economice (legale sau ilegale) si cele ale lumii interlope.

 

D5P7/3 In aceasta dimensiune exista resursele materiale si financiare din Sistem, care se repartizeaza pe verticala structurii sociale in urma tranzactiilor desfasurate, determinand separarea de clase sociale.

 

D5P7/4 Clasele sociale se reflecta in fiecare ierarhie in nivelurile ierarhice. Transparenta sau netransparenta criteriilor de trecere de la un nivel ierarhic la altul, reflecta transparenta sau netransparenta criteriilor de trecere de la o clasa sociala la alta.

 

D5P7/5 La nivelul acestei dimensiuni se face distinctia intre economia platitoare de taxe si economia neplatitoare de taxe (subterana).

 

D5P7/6 Controlul asupra dimensiunii verticale a Sistemului o are sectorul financiar-bancar. In Sistem, raportul corect de putere dintre dimensiunea verticala (care functioneaza dupa regulile banilor) si dimensiunea "orizontala" (care functioneaza dupa regulile date de legi) este de subordonare. Intr-un Sistem in care banul face legea, apare un dezechilibru major intre dimensiunile Sistemului.

 

D5P7/7 Industria banului are la baza functionarii un secret, care determina incomparabil in mai mare masura stabilitatea sau instabilitatea sociala decat existenta legilor impuse de stat, datorita naturii imediat concrete a banului in toate tranzactiile desfasurate pentru satisfacerea nevoilor omenesti:

  1. banii apar din nimic la decizia partii care are puterea reala in Sistemul structurii sociale;
  2. trasabilitatea banilor arata ca banii interfereaza nu doar cu economia, ci cu toate tranzactiile din societate, (si cu cele legale si cu cele ilegale, si cu cele morale si cu cele imorale, asupra carora formele institutionale ale statelor nu au si nici nu pot avea control 100%, de unde deducem limitele naturale ale influentei statului asupra sistemului social), determinand prin aparitia dobanzii nevoia continua / aparitia continua de noi bani. Acest fenomen apare deoarece fiecare tranzactie are asociata dobanda generata de diferenta data de raportul de putere dintre cele doua parti. Cu cat partile intre care apar tranzactiile esentiale din societate sunt intr-un raport de putere mai inegal, cu atat dobanda va fi mai mare si cu atat nevoia de bani in sistem va fi mai mare;
  3. datoriile in bani acumulate in subsistem / sistem nu pot fi platite deoarece nu exista niciodata suficienti bani creati pentru a acoperi toate datoriile existente, ci pot fi doar anulate la decizia partii care are puterea reala in acel subsistem / sistem.

Din punctul nostru de vedere acest fapt este injust, deoarece bazandu-se pe ascunderea practicilor reale fata de toata populatia Sistemului, prin propagarea iluziei de corectitudine a fundamentarii datoriilor, conduce la incurajarea abuzurilor inumane, la formarea injusta de clase sociale prin favorizarea comportamentului fara responsabilitate sociala, la aservirea claselor sociale fata de asa-numita clasa "n" si la deturnarea functionala a administratorului care este statul, prin dominarea puterii legii prin puterea banului. De aceea, deoarece intelegem perfect ca oricum ar fi un stat este imposibil sa asigure stabilitatea in toata structura sociala, nu vedem ca solutie decat echilibrarea raportului de putere dintre stat si electorat. Inainte omenirea nu a avut capabilitate tehnica, dar acum lucrurile s-au schimbat. Alternativa, la pierderea acestui moment de oportunitate datorita dezvoltarii tehnice, va fi o era de instabilitate incomparabil mai lunga decat evul mediu, deoarece se are in vedere globalizarea.

 

D5P7/8 Pentru fiecare Sistem populatia este inclusa in structuri ierarhice (care lucreaza legal, la limita legii sau ilegal) destinate in primul rand sa satisfaca nevoia de control social asupra indivizilor prin oferirea resurselor pentru supravietuire si abia in al doi-lea rand mult mai putin important, pentru furnizarea de produse/servicii destinate comercializarii si consumului.

 

D5P7/9 Diferentierea economiei oficiale de economia subterana in dimensiunea verticala a puterii:

Pe partea exterioara a modelului este reprezentata economia vizibila, care functioneaza pe baza respectarii regulilor „B” denumite legi/hotarari/ordine etc, .

Pe partea interioara a modelului este reprezentata economia subterana, care functioneaza exact pe baza nerespectarii regulilor „B”.

 

D5P7/10 Diferentierea claselor sociale in dimensiunea verticala neechilibrata a Sistemului:

Clasa sociala formata din fiinte care au resursele cele mai mici pentru a-si satisface nevoile si pentru a-si indeplini obiectivele.

Clase intermediare / de mijloc. Cu cat sunt mai multe clase sociale intermediare, cu atat societatea este mai echilibrata si resursele sunt distribuite mai uniform.

Clasa sociala formata din fiinte care au resursele cele mai mari pentru a-si satisface nevoile si pentru a-si indeplini obiectivele.

Detin resurse materiale sau financiare insuficiente pentru o existenta decenta.

-

Detin resurse materiale sau financiare excedentare.

In societatile dezechilibrate aceasta clasa sociala este cea mai numeroasa.

-

In societatile dezechilibrate aceasta clasa sociala detine majoritatea resurselor materiale si financiare.

[Clasele sociale sunt reprezentate prin inele albastre.]

Nu sunt publice informatiile legate de dimensiunile claselor sociale.