D7 Dimensiunea verticala neechilibrata a structurii sociale

D7P5/1 Dezechilibrul fundamental din dimensiunea orizontală a structurii sociale, adica raportul inegal de putere dintre stat ca administrator al structurii sociale si populatia A (neinclusa in institutiile statului), determină dezechilibrul în dimensiunea verticală prin împărţirea injustă / nedreaptă / criminala a resurselor şi valorilor.

 

D7P5/2 Si astfel, institutii ale unui stat de drept aparute prin exercitiul democratic, ajung sa fie deturnate de la scopul lor functional democratic prin ocuparea poziitiilor cheie de decizie si de catre indivizi apartenenti la grupuri de putere aflate intr-un raport de interes criminal fata de popor, cu scopul de a acumula resursele structurii sociale, imbogatindu-se nelegitim si obligand astfel si prin puterea banului, mult mai concreta decat puterea legii, la supunere fiintele omenesti.

 

D7P5/3 Si astfel, deturnat functional, administratorul savarseste cea mai grava crima impotriva populatiei administrate si anume saracirea acesteia.

 

D7P5/4 Istoria nescrisa in cartile copiilor arata cum, dupa ce poporul a fost lasat fara putere prin preluarea in lege a unui sistem electoral proiectat cu lipsuri injuste, si dupa ce a fost saracit si adus in stare de dependenta materiala si financiara, trebuie sa suporte in continuare si dezumanizarea (in istorie s-a ajuns de mai multe ori pana la stadiul in care fiinta omeneasca nu a mai fost socotita pana si prin lege om, piarzand pana si dreptul de a mai fi stapana pe propriul trup).

 

D7P5/5 Structura (B) este viciata de aparitia relatiilor de putere (a statului in stat). Aparenta puterii este corelata cu cresterea birocratiei, care adauga suplimentar conditionarea satisfacerii nevoilor de respectarea regulilor formale asimilare unor valori simbolice, in timp ce prin relatiile de putere sunt controlate si distribuite resursele cu valoare reala. Rezulta ierarhii bazate pe subordonare. Secretul impenetrabilitatii lor o constituie utilizarea de limbajele create de diferite “stiinte”, limbaje straine populatiei (A) intr-o asa masura incat chiar daca cineva ar da dovada de o tenacitate iesita din comun, tot nu ar reusi sa inteleaga simultan toate limbajele care ascund sensul exercitarii puterii asupra vietii sale.

 

D7P5/6 Ierarhia bazata pe subordonare depaseste necesitatile interne pentru atingerea scopului entitatii sociale sau economice, deoarece prin aparitia relatiilor de putere (adica prin aparitia unui monopol de putere la nivel de grup legat prin relatii de putere, altele decat relatiile determinate de functionarea obiectiva a organizatiei pentru atingerea scopului pentru care a fost creata – “statul in stat”) se creaza conditiile pentru abuzul de putere. Grupul care controleaza ierarhia apare datorita lipsei de echilibru intre puterile sociale, adica a lipsei la nivel individual sau de masa a posibilitatilor legale de reactie eficace la abuzul de putere.

 

D7P5/7 Forma cea mai distructiva a relatiilor de putere apare cand relatiile de putere se concentreaza la nivel individual in varfurile ierarhiilor. In cele din urma, totul arata ca relatiile de putere in structurile ierarhice nu pot aparea decat in conditiile unui sistem legislativ si de reglementare nepotrivit. Lipsa de echilibru intre puterile societatii conduce la lupte interne intre grupuri legate prin relatii de putere, care au controlul asupra tuturor institutiilor statului, astfel incat se ajunge la conflicte intre institutiile aceleiasi entitati statale.

 

D7P5/8 Resursele societatii se redistribuie pe baza de abuz de putere, acumulandu-se tensiuni sociale care nu pot fi consumate decat prin miscari civile sau militare. Societatea se prabuseste din interior prin pierderea echilibrului intre puteri, ajungandu-se la conditiile multiplicarii controlului asupra intregii societati din partea unor terte puteri externe, indiferent de forma exercitata a acelui control. In ultima instanta, razboiul reprezinta forma extrema de exprimare a puterii care presupune distrugerea ierarhiilor si a relatiilor de putere dintr-o entitate statala.

 

D7P4/1 În dimensiunea verticală există o linie de demarcaţie între cei care deţin resursele materiale si financiare, al căror scop public este obtinerea profitului şi cei angajaţi, indiferent de pozitia lor, al căror scop public este obţinerea unor plati. Interesele celor două categorii sunt complet diferite şi de aceea există o diferenţă de sens între motivaţia prezentată ca justificare pentru o faptă ordonată de cei care deţin resursele materiale si financiare şi motivaţia reală.

 

D7P4/2 In final, cei angajati adopta un gradient de comportamente foarte diferite si intra in concurenta injusta intre ei pentru obtinerea resurselor necesare supravietuirii, acesta fiind un alt clivaj artificial, care prin insumare cu restul clivajelor artificiale determina suferinta copiilor din familiile lor.

 

D7P4/3 O ierarhie include toate persoanele ierarhiei. Este posibil ca o parte a ierarhiei reale sa fie recunoscută legal ca o structură economică. În cadrul unei ierarhii, apar grupurile de putere, care decid, indiferent de cum arată nivelurile de decizie oficiale. Deciziile nu ţin de raţionamente tehnice sau economice, ci de conjunctura relaţiilor dintre diferitele grupuri de putere.

 

D7P4/4 Existenţa unei entităţi economice într-o structură verticală dezechilibrată nu poate fi explicată prin raţionamente legate de competenţă, eficacitate, capabilitate, ci prin interese comune in cadrul grupurilor de putere la nivel local sau national.

 

D7P4/5 Pentru a acoperi dezechilibrul sunt oferite pentru a supravietui urmatoarele clivaje:

-clivajul intre grupe sociale (caste sociale; paturi sociale etc)

-clivajul intre clasa care detine puterea materiala/ financiara si „sindicate”

-clivajul intre bresle (categorii ocupationale)

-clivajul intre niveluri ierarhice in cadrul unei organizatii.

 

D7P4/6 In final, in structura sociala se formeaza clase sociale la extremele structurii, adica putini foarte bogati si multi saraci si indatorati.

 

D7P3/1 Populatia A dupa ce a fost lipsita abuziv de orice putere in raport cu administratorul societatii, este lipsita treptat de resurse, iar apoi indatorata si adusa astfel in starea de dependenta fata de cei care detin puterea in Sistem si fata de cei care au ajuns sa aiba injust proprietatea si controlul asupra resurselor.

 

D7P3/2 Acest fapt s-a intamplat ciclic in istoria omenirii, populatia A trecand ciclic prin starea de pierdere progresiva a tuturor drepturilor naturale, inclusiv asupra propriei fiinte.

 

D7P1/1 Repartiţia valorilor semnificative materiale şi financiare în dimensiunea verticală a societăţii nu are legătură nici cu munca, nici cu inteligenţa şi nici cu norocul.

 

D7P1/2 Cu toate acestea, atât munca, cât şi inteligenţa, cât şi norocul sunt folosite pentru a întreţine iluzia că reprezintă căile pentru a ajunge la valorile semnificative materiale şi financiare, pentru fiecare din aceste căi fiind create instrumente sociale.

 

D7P1/3 Este o mare diferenţă între sensul cuvintelor / faptelor / responsabilităţilor / autorităţii de la un nivel ierarhic la altul. Atât de mare încât pot fi antagonice în cadrul aceleeaşi ierarhii.

 

D7P7/1 Varfurile ierarhiilor de putere detin resursele (in principal financiare, industriale, agrare, militare si de imagine), influentand (B) pentru a controla in continuare (A). Unele dintre aceste fiinte sau grupuri de fiinte ajung sa detina atat de multe resurse incat ies din scala claselor sociale. Noi am numit simbolic aceasta clasa foarte subtire clasa « n ».