PM3 D2P5/4 - tema 06. Operativitatea

Electoratul este deja obisnuit cu ideea diferitelor tipuri de bancomate si cu utilizarea cardurilor. Acelea sunt masini mult mai complexe fata de ce ar insemna un aparat pentru vot electronic. Ideea nici macar nu este noua, insa nimeni din randul populatiei votante nu s-a gandit ca s-ar putea aplica la nivelul intregii mase electorale. Astfel de aparate au fost deja construite.

Spatiile ideale pentru amplasarea acestor masini de vot ar putea fi de exemplu in zonele unde au fost centrele de votare in constructii simple cu o singura camera pentru masina (masinile de vot), care sa asigure confidentialitatea, precum si cu facilitatile minime pentru paza, fara niciun fel de alt confort aparent justificat social. Numarul lor mai mic initial, ar putea fi multiplicat pana cand se va ajunge la numarul suficient de masini de vot pentru ca sistemul electoral sa functioneze in timp real. Resursele financiare necesare ar putea fi obtinute de la comunitatile locale sau in cazul localitatilor sarace, de la nivelul national. Constructia in sine a infrastructurii ar trebui sa permita prevenirea vicierii utilizarii intentionate ulterioare si ar trebui sa fie asigurata prin grija atat a statului, cat si a reprezentantilor societatii civile locale. Data fiind miza, pentru asigurarea echilibrului intre populatie si cei care ar ajunge sa ocupe pozitiile cheie din stat, pentru a nu trada propriul popor, suntem convinsi ca paza ar fi esentiala si ca ar trebui sa fie dubla, atat din partea statului cat si din partea reprezentantilor societatii civile locale. Sunt convins ca din partea statului numai armata ar avea legitimitatea si capabilitatea de a asigura paza. Din partea populatiei ar putea fi implicate organizatiile neguvernamentale, care astfel si-ar vedea si ele indeplinita menirea. Pentru asigurarea nealterarii datelor sunt convins ca sunt destui romani destepti care sa gaseasca solutii. Consider vital ca controlul asupra acestor date sa fie dublu institutional si civil, iar asocierea votant-vot sa fie considerata secreta.

Ar trebui redefinite prevederile legale referitoare la tradare, ca fiind cea mai grava infractiune impotriva societatii, astfel incat sa acopere toate actiunile de compromitere a infrastructurii necesare aplicarii acestui sistem electoral pe baza careia sa fie aplicata votarea pozitiva sau negativa.

Information

Scopul infiintarii asociatiei cu caracter apolitic Societatea pentru Proiecte Morale Structurate Calitativ este promovarea unor produse morale structurate calitativ, cu scopul de a creste calitatea vietii copiilor, in special a celor neasistati social si proveniti din familii fara vizibilitate publica.

Blog